torsdag den 2. september 2021

Efterårsmøde - den 5. september kl. 14.00

 

Vi begynder med en kort gudstjeneste i Slotskirken kl. 14.00, derefter er der kaffe og et længe ventet foredrag af Carsten Egø Nielsen i konfirmandstuen:

Pigerne på Sprogø


 Rigtig mange danskere har set filmatiseringen af Jussi Adler Olsens roman ”Journal 64”, der tager udgangspunkt i en journal for en af de piger, der blev anbragt på Sprogø. Men var livet og tilværelsen på Sprogø, som filmen skildrer det?

 Christian Keller, overlæge ved de Keller’ske anstalter, oprettede i 1923 internatet på Sprogø for åndssvage, seksuelt løsagtige kvinder. Internatet eksisterede til 1961. Keller var også initiativtageren til Lov om Adgang til Sterilisation i 1929, Europas første racehygiejniske lov. Allerede i 1911 havde Keller fået oprettet et tilsvarende internat for mænd på Livø.

 Vi skal i foredraget høre den virkelige historie om kvindehjemmet på Sprogø og om nogle af skæbnerne. Men vi skal også høre om baggrunden for anstalten og om hverdagen for beboerne, samt om lukningen i 1961. Foredraget er ledsaget af mange samtidige og nutidige billeder heraf mange, der kun kan ses i dette foredrag. Foredragsholderen er uddannet historiker fra Odense Universitet, og har siden 2004 beskæftiget sig med lokalhistorien i Vestsjælland og med historien om De Dansk Vestindiske Øer.

Alle er velkomne, og der er fri entre.