Foredrag

Foredrag/ efterårsmøde den 5. september kl. 14.00

Årets sommermøde er blevet konverteret til et efterårsmøde, for august måned er pga. forårets coronanedlukning blevet optaget af de udskudte konfirmationer. Men vi kan glæde os til at høre foredraget, som egentlig skulle have været afholdt i vinter. Vi begynder med en kort gudstjeneste i Slotskirken kl. 14.00, derefter er der kaffe og foredrag

ved Carsten Egø Nielsen: Pigerne på Sprogø
Rigtig mange danskere har set filmatiseringen af Jussi Adler Olsens roman ”Journal 64”, der tager udgangspunkt i en journal for en af de piger, der blev anbragt på Sprogø. Men var livet og tilværelsen på Sprogø, som filmen skildrer det? 

Christian Keller, overlæge ved de Keller’ske anstalter, oprettede i 1923 internatet på Sprogø for åndssvage, seksuelt løsagtige kvinder. Internatet eksisterede til 1961. Keller var også initiativtageren til Lov om Adgang til Sterilisation i 1929, Europas første racehygiejniske lov. Allerede i 1911 havde Keller fået oprettet et tilsvarende internat for mænd på Livø. 

Vi skal i foredraget høre den virkelige historie om kvindehjemmet på Sprogø og om nogle af skæbnerne, fx om en pige, hvor lægen i ansøgningen om at komme til Sprogø bl.a. skrev: ”Forældrene har forsøgt at sende hende ud at tjene, men hun kan slet ikke udføre noget Arbejde på egen hånd..... De senere År har hun haft stærke erotiske Tilbøjeligheder, så Forældrene må passe på hende både Dag og Nat”. 

Men vi skal også høre om baggrunden for anstalten og om hverdagen for beboerne, samt om lukningen i 1961. Foredraget er ledsaget af mange samtidige og nutidige billeder heraf mange, der kun kan ses i dette foredrag. 

Foredragsholderen er uddannet historiker fra Odense Universitet, og har siden 2004 beskæftiget sig med lokalhistorien i Vestsjælland og med historien om De Dansk vestindiske Øer. Han har skrevet talrige lokalhistoriske artikler, og er forfatter til afsnittet om perioden 1914-2013 i Slagelse bys historie, der udkom december 2013. Endvidere udgav han i 2014 en bog om Slagelse under besættelsen. 


Der er fri entre.


Foredrag i konfirmandstuen

Den 3. november kl. 19.30 er der foredrag

ved historiker Thorkild Kjærgaard. Han skal tale om:

300-året for Hans Egedes landing i Grønland. Festdag eller sørgedag?


Den 3. juli 2021 var det 300 år siden den nordnorske præst Hans Egede (1686-1758) med sin hustru Gertrud Rasch og fire børn gik i land i Grønland for at udbrede kristendommen.

 Foredraget giver et indgående portræt af den utrættelige ildsjæl og folkeoplyser, der blev ophavsmand til den måske mest succesfulde protestantiske mission nogensinde. Thorkild Kjærgaard fortæller om det nye Grønland, han skabte, og som siden på godt og ondt har været en del af Danmarks historie.

 Hans Egede har hen over året 2020 været skydeskive for voldsom kritik. Han er blevet beskyldt for at have været en brutal hvid kolonialist og imperialist, og den store statue af ham i Nuuk er blevet overmalet og krævet fjernet. Er der noget om snakken? Var den 3. juli 2021 en festdag eller en sørgedag?

 Thorkild Kjærgaard er historiker, dr. Phil. Han har været museumsinspektør ved Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg 1989-1998, hvorefter han blev direktør for Museet på Sønderborg Slot i årene 1999- 2001. Fra 2002-2015 var han ansat som lektor ved Grønlands Universitet.

 

Alle er velkomne, og der er fri entre.