Koncerter

27. august kl. 19.30

*Musica Caelestis*

In Memoriam Josquin: 500 års dødsdag

Den franko-flamske komponist Josquin Deprez, oftes bare kaldet Josquin, er en af renæssancens største komponister i tiden mellem Dufay og Palestrina. Josquin, som blev født i det nordlige Frankrig i 1450, var elev af en af tidens fremmeste komponister, Johannes Ockeghem. Josquin blev allerede i sin levetid så lovprist og kendt i hele Europa for sine kompositioner, at tidens vigtigste - og muligvis verdens første - moderne nodetrykker brugte en af hans værker som forside til den første trykte nodebog, “Odhecaton” og desuden igennem årtier udgav adskillige af Josquins messer, motetter og chansoner. Han popularitet var så udbredt, at andre komponister ofte skrev hans navn på deres egne værker – så solgte de nemlig som varmt brød!

Josquin videreudviklede og perfektionerede renæssancens polyfone stil; han arbejdede som én af de første komponister med kerne-motiver i sine polyfone værker og var central i harmonikkens bevægelse fra modalitet mod tonalitet. Tillige var han en pioner i den mere tekstnære madrigalstil.

D. 27. august vil det nystartede ensemble Musica Caelestis fejre Josquin med en række af hans bedste gejstlige og verdslige værker netop på hans 500-års dødsdag, for derefter at turnére i Danmark for at udbrede fejringen af den store komponist. Koncerten centrerer sig om messen ”Missa Ave Maris Stella”, skrevet for 4 stemmer. Messen er bygget over den katolske kirkes kendte, gregoriansk hymne af samme navn (dansk: ”Hil dig, havets stjerne”), og citater fra hymnen fletter sig elegant ind overalt i den polyfone vokalmusik. Mellem messeledene opfører ensemblet udvalgte motetter, bl.a. “Illibiata Dei Virgo” i hvis digt Josquin anakrostisk har stavet sit navn! Koncerten rundes af med både melankolske og festlige, verdslige chansonner og såkaldte ”frotollaer”.

De 5 sangere er alle konservatorieuddannelse og optræder til daglig i mange forskellige
sammenhænge, bla.: Ars Nova, Den Kongelige Opera, Vokalgruppen Magt, DR KoncertKoret,
Musica Ficta, Copenhagen Soloists, Balthasar-Neumann-Chor, Det Norske Solistkor og Opera
Hedeland. Alle optræder de også ved et væld af freelancekoncerter rundt om i landet både som solister og ensemblesangere.

Medvirkende:
Anna Wierød, sopran